De handen ineen blijven slaan

De middag loopt ten einde, buiten wordt het donker, de ramen in de straat lichten op. Ook dat is intimiteit: al die kamers, waarin lichamen, gedachten, dromen en verlangens zijn. Met welk gevoel gaan de bezoekers van het symposium naar huis?

Het enthousiasme in de zaal is voelbaar en wordt ook tastbaar wanneer moderator Naomi een laatste Mentimetervraag opwerpt: hoe nu verder met seksualiteit en intimiteit in de ouderenzorg? Het scherm stroomt vol met suggesties. Blijven uitwisselen. Andere collega’s enthousiast maken. Draagvlak creëren. Co-creaties promoten. Gewoon doen! Beleidsmatig opvolgen. Niet bang zijn om erover te beginnen. Ervaringen benoemen en bespreken. 

Het is duidelijk dat de wens om hierover te blijven uitwisselen groot is en daar hebben Rutgers en Vilans al op geanticipeerd. Het materiaal dat in SIVIL ontwikkeld is blijft beschikbaar. Ook is er een lerend netwerk opgestart en komt er een spreekuur waar zorgprofessionals zich kunnen laten voorlichten. “Zo voel je je niet eenzaam in jouw organisatie als je dit oppakt”, zegt Henry. Ymke hoopt dat de hele zaal het enthousiasme, de noodzaak en het plezier van dit onderwerp blijft voelen. “Ga zo door!”

Zelf aan de slag met de SIVIL-materialen? Je vindt ze hier