Hoe stil je huidhonger?

Als we de zaal na de workshopronde weer binnenlopen, krijgen we een make-upkwastje mee naar binnen. Daar staat Els Messelis ons in een knalrood pak op te wachten. Els is Gerontoloog en heeft zich gespecialiseerd in seksualiteit, intimiteit en huidhonger. Maar wat gaan we nou met dat kwastje doen?

Mathilde van 85 was voor Els de directe aanleiding om met huidhonger aan de slag te gaan. Haar partner was overleden en ze woonde alleen in een verzorgingstehuis. “Ze had knuffelberen bij haar bed staan, maar ze was het kotsbeu om daarmee te knuffelen, zei ze. ‘Ik wil een echt lijf vastpakken.’” 

Mathilda had te maken met een combinatie van emotionele eenzaamheid, sociale eenzaamheid en huidhonger. “Ze miste haar partner, had geen netwerk en miste het fysieke contact met mensen. Ze voelde zich als een eiland tussen een zee van mensen.” Mathilda is niet alleen. Voor haar boek Aanraking in tijden van huidhonger sprak Els met verschillende ouderen. 

Nood
Els: “Huidhonger is geen luxeprobleem. Het is nood aan affectieve aanraking. Het is een basisbehoefte van onze eerste zucht tot onze laatste adem.” Maar wat moeten we met die kennis?

Els Messelis • Foto: Live Magazines

Els Messelis

3 cm p/sec
En dan komt het kwastje weer ter sprake. “We gaan niet schilderen, we gaan geen make-up doen”, zegt Els. Haar opdracht: “Strijk met dit kwastje eens over de huid van degene naast je. In onze huid zijn namelijk speciale receptoren die reageren op een zachte aanraking op een specifieke snelheid: 3 centimeter per seconde. Minder stress, meer weerstand, meer ontspanning, minder pijnsensatie: we zijn zo voorgeprogrammeerd dat we dat allemaal ervaren bij een zachte strelende aanraking.” 

Meer weten over huidhonger? Els werd onlangs geïnterviewd voor de podcast Zorg voor beter. Die vind je in je podcastapp of hier

Huidhonger